ПДЧ

Плоскости ПДЧ

Корпусната мебел се изработва от следните материали : ПДЧ с ламинирано покритие, фолирано ПДЧ, МДФ, ПВЦ и масив.

Екипът на Даов Мебел ще Ви помогне и напътства при избора на подходящ материал за Вашите мебели

ПДЧ означава „пресовани дървесни частици”.Това са плоскости, които се произвеждат чрез студено пресоване на по-големи нестандартни отпадъци от производството на дървесина с добавяне на различни вещества от неминерален произход, по-специално формалдехидни смоли, като свързващо вещество. ПДЧ-то е сравнително нов дървесен материал. Първият завод за производство на еднослойни и трислойни плочи от дървесни частици е създаден през 1941 година в Бремен – Германия. Първоначално за спойка се използват формалдехидни смоли. Оказва се, обаче, че повърхностният слой излъчва формалдехид в количества, опасни за здравето. Днес вече този проблем е отстранен с производството на плочи от клас Е1, които са с изключително ниско съдържание на формалдехид и са напълно безопасни. Плочите от клас Е2 се използват само с допълнително повърхностно покритие, защото излъчват по-голямо количество свободен формалдехид, а от Е3 са най-опасни и са спрени от производство в повечето страни.

ПДЧ плоскости се срещат под няколко форми, като най-често използваните са трислойните плочи. При тях има един по-груб среден слой с по-ниска плътност, благодарение на който се постига по-ниската цена, а плътните повърхностни се грижат за по-голямата издръжливост на материала.Те имат двустранно покритие. Това покритие може да бъде както дървен фурнир, така и ламинирана повърхност. Най-големият недостатък при ПДЧ се крие в по-малката влагоустойчивост в сравнение с МДФ плоскостите. Плоскостите от ПДЧ са по-евтини, по-плътни и по-хомогенни в сравнение с естественото дърво и шперплата. Друг недостатък е липсата на възможност за релефни обработки (фрезоване). ПДЧ плоскостите се използват преди всичко в направата на корпусни мебели и не са подходящи за фина обработка. Поради недобрата си влагоустойчивост, употребата на ламинирани ПДЧ плоскости е неподходяща за екстериорни работи и в помещения с повишена влажност. При проникване на влага в материала той се раздува необратимо и губи здравината си, след което се разрушава.

Предимствата на този материал са ниската цена и по-богатото разнообразие от цветове и фурнири. Мебелите от ПДЧ са лесни за поддръжка, защото не изискват специални грижи и препарати за обработка. Те могат да се почистват с кърпа и стандартни почистващи средства. Материалът е устойчив на износване, но трябва да се предпазва от надраскване и влага.

Видове ПДЧ

  • ПДЧ с ламинирано покритие

При направата на ламинирането покритие се използва меламин. Това е безцветен кристал, неразтворим във вода и органични разтворители. Има висока температура на топене – 354 С. Широко се използва като облицовъчен материал в мебелната промишленост за ламинирани плоскости , поради високата износоустойчивост и лесна поддръжка. Основен недостатък е слабата издръжливост на влага или директен контакт с вода. Плоскостта от ПДЧ се раздува. Основните позитиви на тези плоскости са : здравина, ниска цена и огромно разнообразие от покрития.

  • Фолирано ПДЧ

Покритието на тези плочи е от хартиено фолио. При тях няма термична обработка и са много податливи на механични увреждания. Предимството е че върху хартията могат да се напечатат различни декори и цветове.

Logo
Даов Мебел предлага коректност и професионално
отношение при изпълнение на всеки проект. От 20 години
ние работим за нашите клиенти и всеки ден се стремим да
повишаваме уменията на екипа и техническата база на
фабриката.
Даов Мебел гарантира:
Персонален подход
Прецизност и качество
Чистота на работа
Коректност и точност при изпълнение на проекта
Гаранция и поддръжка

Контакти

Къде се намираме?
Производствена база и ателие:
България, Гр. София,
Ул. Всеволод Гаршин № 9,
Кв.Княжево
Обадете ни се
+359 888 635392+359 888 780494
Работни часове:
Понеделник - Петък:
09.00-18.00
Пишете ни:
magnifier